Başöğretmen'in izinde...
Daha ileriye... En iyiye...
----------------------------------------------------------------------------------- Anabilim Dalımızda Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora programları yürütülmektedir. Yüksek Lisans programına ilk kez 1996-1997 öğretim yılında, Doktora programına ise 1998-1999 öğretim yılında öğrenci alınmıştır.
S.S.S.

 

Ders Kayıtları / Program Kaydı Konusunda Sıkça Sorulan Sorular

 

  • Ders Kayıt haftasında kayıt yaptırmak zorunda mıyım ? Kaydımı ekle silde yaptırabilir miyim ?

Cevap: Ders/program kaydını ders kayıt haftasında yaptırmak zorunludur. Ders kayıt haftasını kaçırıp ekle-sil haftasına kalanların acilen bölümlerine mazeretlerini belirten dilekçe ile başvurmaları gerekmekte ve bu öğrenciler Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile ekle-sil haftasında kayıt yaptırabilmektedirler.

 

  • 1. sınıfa başlıyorum, almam gereken seçmeli ders var mı ?

Cevap: 1. Sınıf programındaki tüm dersler (Toplam 30 AKTS) ZORUNLU DERSLERDİR, 1. Sınıftaki öğrencilerimiz seçmeli ders alamazlar.

 

  • Bir dönemde toplam kaç kredilik ders alınabilir ?

Cevap: Hacettepe Üniversitesi Lisans Yönetmeliğine göre öğrencilerimiz 1. ve 2. sınıfta en fazla 30 AKTS (ects), 3. ve 4. sınıfta en fazla 40 AKTS’lik (ects) ders alabilirler. Mezun olabilmek için 8 yarıyıllık program boyunca toplam 240 AKTS’lik dersleri ve öğretmenlik uygulamalarını tamamlanmak zorundadır.

 

  • Geçen sene zorunlu “UNI 101 Üniversite Yaşamına Giriş” etkinliğine katılmadım. Ne yapmalıyım ?

Cevap: “UNI 101 Üniversite Yaşamına Giriş” etkinliği zorunlu bir etkinliktir. Mezun olabilmek için mutlaka katılmış olmak gerekir. Her yıl akademik yıl takvimi başında, Eylül ayında gerçekleştirilir. Bu sene katılabilirsiniz. Bilgi için  https://oidb.hacettepe.edu.tr/tr/uni101_universite_yasamina_gir-250

 

  • Derslerin işleniş şekli bu dönem nasıl olacak? Devam zorunluluğu var mı ?

Cevap: YÖK ve Hacettepe Üniversitesi Senatosu 2022-2023 Akademik Yılından itibaren tüm lisans programlarında, tüm derslerin tamamen yüz yüze (ortak zorunlu TKD Dersleri hariç) yapılmasına karar vermiştir. Derslere devam zorunludur. (bk. Yönetmelik Madde: 22)

 

  • Yeni kayıt oldum / 1. sınıfım. BİLSİS sistemine nasıl giriş yapacağım?

Cevap: BİLSİS’e “Kullanıcı Adı” olarak öğrenci numarası ve “Şifre” olarak BİLSİS şifresiyle giriş yapabilirsiniz. BİLSİS şifrenizi unutmanız durumunda, BİLSİS Öğrenci Girişi Ekranı’nda bulunan “Şifremi unuttum” bağlantısına tıklayabilirsiniz.

  1. Yeni kazanan öğrencilerin BİLSİS’e giriş yapabilmeleri için öncelikle E-Devlet üzerinden kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Herhangi bir nedenle E-devletten kayıt yaptıramayanların üniversitemize gelerek kayıt yaptırmaları zorunludur. Kaydı tamamlanan öğrenci, Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı (ÖİDB) web sayfasında bulunan “Yeni Kazananlar” menüsü altındaki “Öğrenci No Sorgulama Ekranı” bağlantısını kullanarak “öğrenci numarası”nı alır. Daha sonra BİLSİS sisteminde, “Kullanıcı Adı” olarak öğrenci numarası, “Şifre” olarak da kendisine bildirilen şifreyi kullanarak sisteme giriş yapar. Üniversitemize ilk defa kayıt yaptıran uluslararası öğrencilerin öğrenci numaraları ve BİLSİS şifreleri ile ilgili bilgiler ise kayıttan sonra ÖİDB Uluslararası Öğrenci Birimi tarafından öğrencilerin e-posta adreslerine gönderilir. Sisteme giriş yapıldıktan sonra güvenlik açısından şifrenin değiştirilmesi önemlidir.
  • BİLSİS sistemine girişte teknik sorunlar yaşıyorum. Ne yapmalıyım ?

Cevap: BİLSİS ile ilgili her türlü problem ve sorunuz için hureg@hacettepe.edu.tr adresinden ÖİDB ile iletişime geçerek destek alabilirsiniz.

 

  • Lisans Yönetmeliğine nasıl ulaşabilirim?

https://oidb.hacettepe.edu.tr/tr/hacettepe_universitesi_on_lisans_lisans_egitimogre-3

 

  • Derslerin hangi şubelerini almam gerektiğini nasıl öğreneceğim?

Cevap: Anabilim Dalımızda aksi ilan edilmedikçe tüm FLE kodlu Anabilim Dalı derslerinin (son sınıftaki öğretmenlik uygulaması ve 2. sınıftaki Topluma Hizmet Uygulamaları dersleri hariç) şubesi daima 01.’dir. TKD dersleri, Atatürk İlke ve inkilap Tarihi Derslerinin her Anabilim Dalı için şubeleri vardır, bunlar ders programı sayfalarında ders kodlarının yanında ilan edilmiştir. Derslerin kodları 3 basamaklıdır ve genelde o dersin hangi sınıfta alındığını gösterir. (Örn. TKD 103.14: TKD 103 dersin kodudur, .14 ise şubesidir.) EGT VE GKS KODLU derslerde öğrenciler Fakülte genelinde açılan şubeler arasından kendi ders programlarına uyacak şeklide ve başka derslerin saatiyle çakışma olmayacak şekilde şubelerini seçebilirler.  

 

 

  • Akademik Takvim ne demektir? Nası ulaşabilirm?

Cevap: Akademik Takvim bir ders yılı boyunca her iki dönemde (Güz ve Bahar) derslerin, ders kayıtlarının, sınav haftalarının, çeşitli özel başvuruların (yandal, yatay geçişler vb.) hangi haftalarda ve günlerde yapılacağını tüm üniversite genelinde düzenleyen takvimdir. Bu takvime ulaşmak için öğrenci işleri web sayfasına gidebilirsiniz: https://oidb.hacettepe.edu.tr/tr/akademik_takvim_20222023-152

 

  • Ders kaydımı kendim mi yapacağım?

Cevap: Evet, öğrenciler kendi ders/program kayıtlarından sorumludur. Ders kayıtları tamamen sistem (BİLSİS) üzerinden gerçekleşir. Şube/ders ekleme –çıkarmayla ya da kota dolması gibi durumlarla karşılaşırlarsa, danışmanlarıyla iletişime geçmeleri gereklidir. Kaydını kesinleştiren öğrenci danışmanıyla herhangi bir bilgi ya da mesaj paylaşmadığı durumda danışman öğrencinin kaydını ekranda gördüğü şekilde onaylamak durumundadır.

 

  • Bilsisi kullanmayı ve nasıl ders seçeceğimi bilmiyorum?

Cevap: Bilsis öğrenci girişinde ve Öğrenci İşleri web sayfasının BİLSİS mönülerinde kullanım klavuzu yer almaktadır. Dikkatle inceleyiniz.

 

  • Ders programımdaki derslerin gün ve saatlerini nasıl öğrenebilirim?

Cevap: Tüm sınıflar için ders programlarımız Anabilim Dalımız web sayfamızda ilan edilmiştir. //www.fdo.hacettepe.edu.tr/ Ayrıca Bilsis’te kayıt yapılırken seçilen bir dersin mönüsünde gün-saat bilgileri ve kontenjan durumu görünmektedir.

 

  • Aynı gün ve saatte iki ders alabilir miyim?

Cevap: Kesinlikle hayır. Ancak devam koşulunu yerine getirerek daha önce alıp başarısız olduğu dersi olanlar (F2-F3 NOTU OLAN) alttan aldıkları bu başarısız derslerine bu derslerin hocalarıyla görüşüp devam zorunluluğundan muaf olarak sınavlara girebilirler. Bu şekilde alttan aldığı dersle ilk kez alacağı ders çakışıyorsa ve başka şube alması mümkün değilse alttan aldığı dersle çakışan bir dersi alabilir. Ancak yine de ara sınav ve genel sınavların çakışması söz konusu olabilir.

 

  • FLE kodlu, EGT kodlu, GKS kodlu ders ne demektir?

Cevap: FLE kodlu dersler kendi Anabilim Dalınızın açtığı ve öğretim dili tamamen Fransızca olan dersleri tanımlar. EGT kodlular ise Eğitim Fakültesi bünyesinde açılan Öğretmenlik Meslek Bilgisi derslerini kapsar. GKS dersleri de yine Fakültede ortak açılan seçmeli statüde Genel Kültür dersleridir.

 

  • Dersin kodu ne demektir?

Cevap: Her dersin bir kodu vardır: o dersi açan bölümün kısaltması ve 3 basamaktan oluşur. Örneğin; FLE101, FDÖ125, ADÖ208…gibi. Eski program (2018 öncesi girişli) öğrencilerimiz FDÖ ve EBB kodlu, yeni program girişliler ise FLE ve EGT kodlu dersleri alırlar. Derslerin kodu genellikle açıldığı sınıfı tanımlar: FLE 101 BİRİNCİ SINIF DERSİYKEN, FLE 301 3. SINIF DERSİDİR.

 

  • Mezun olmak için kaç krediye ihtiyacım var ?

Cevap: Öğrenciler programlarındaki, tüm zorunlu ve seçmeli dersleri alarak 240 ECTS/AKTS Kredisini tamamlamak zorundalar. Yeni Program öğrencileri, (2018 yılı ve sonrası girişliler) 4 yıl boyunca, tüm zorunlu dersleri, 6 FLE KODLU Seçmeli dersi, 4 GKS KODLU Seçmeli dersi ve 6 EGT KODLU Seçmeli dersi de alarak toplam 240 AKTS’ye ulaşmak zorundalar.

 

  • Bölüm dışından istediğim seçmeli dersi alabilir miyim ?

Cevap: 2018 yılı ve sonrası girişliler programlarına GKS kodlu seçmelilerden  ders almak zorundalar. Ancak mezuniyet kredisini etkilemeden genel kültürleri ve ilgi alanları doğrultusunda fazladan istedikleri seçmeli dersi de alabilirler. Bu kapsamda alınan dersler mezuniyet kredi hesabında dikkate alınmaz, ancak akademik not ortalamalarına etki eder.

 

  • Üst sınıftan ders alabilir miyim ?

Cevap: Ders alma ve izleme kuralları Yönetmeliğimizde belirlenmiştir. Alttan zorunlu statüde ders varsa önce onlar, sonra kendi sınıfının zorunlu dersleri alındıktan sonra kredi açığı oluşuyorsa ve alınacak dersin önkoşulu yoksa üstten de ders alınabilir.

 

  • Derslerin yerini nasıl öğrenebilirim?

Cevap: Ders programlarında derslerin işleneceği derslik bilgisi paylaşılmıştır. B101, B104, BZ02 kodlu derslikler Anabilim Dalımızın yer aldığı B Bloktadır. EGT VE GKS KODLU BAZI DERSLER yerleşkemizdeki başka binalarda ve amfilerde yapılabilmektedir.

 

  • Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı hocalarıma ve Danışman hocama nasıl ulaşabilirim?

Cevap: Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı Eğitim Fakültesi B Blokta 3. katta yer alır. Danışman hocanızın adı (ki o da bölümünüzün bir hocasıdır) BİLSİS sayfanızda yazmaktadır.

 

  • Dilekçelerimi nasıl iletebilirim?

Cevap: Herhangi bir konuda dilekçe vermeniz gerekirse “Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığına” yazmanız ve danışmanınıza teslim etmeniz gerekmektedir.  Dilekçelerinizde öğrenci ve TC Kimlik numaraları, güncel iletişim bilgisi ve imzanız bulunmalıdır.

 

  • Derslerin şubesini girmeden kayıt yapabilir miyim?

Cevap: Hayır. Ayrıca bir dersin listesinde adınızın görünmesi için sistemde dersleri ekledikten sonra kaydınızı mutlaka “kesinleştir” demeniz gerekir. Kaydı kesinleştirmeden o dersin kontenjanında yer alamazsınız.

 

  • Kayıt ekranımda “almanız gereken tüm dersleri almadığınız için kesinleştirme işlemi yapılamıyor” ifadesi çıkıyor. Bu ne demek?

Cevap: Birinci ihtimal, alt sınıftan başarısız olduğunuz ve almak zorunda olduğunuz dersleri eklememiş ya da şube seçimi yapmamışsınızdır, kontrol etmeniz gerekir. Toplam dönem krediniz aşıyorsa sistem üstten aldığınız dersi sildirmeye çalışıyordur. İkinci ihtimal ise derslerin şubelerini kesinleştirip eklememişsinizdir. 

 

  • Almak zorunda olduğum ya da istediğim derse seçilen şubenin kotası dolu diyor, ekleyemiyorum. Ne yapmalıyım?

Cevap:  Öncelikle, bu dersleri belirlerken saatleri programınızla çakışmayan alternatif birkaç şube belirlemelisiniz. X şube dolduysa, size saati uyan Y şubesini, Z şubesini denemelisiniz. Ve hepsi dolduysa ya da tek şube söz konu ise durumu hemen danışmanınıza iletmeli ve kota açılması için beklemelisiniz.

 

  • Ders kaydımı kesinleştirdim, ancak almak/silmek istediğim ders ya da değiştirmek istediğim şube var. Ne yapmalıyım?

Cevap: Öğrenciler bir kez “kaydımı kesinleştir” seçeneğine tıklarsa, program üstünde değişiklik yapamazlar (Ekle sil-haftasına kadar). Bu durumda hemen danışmanları ile iletişime geçmeli ve gerekli değişikliği danışmanlarından talep etmeliler.

 

  • Özel sebeplerimden ötürü az ders / kredi almak istiyorum, ders seçerken kredi alt sınırı var mı? 

Cevap: Kredi alt sınırı yoktur, ancak alttan ya da kendi sınıfının zorunlu dersini hiç almadan üstten ders seçilmesine ve bu şekilde eksik krediyle kayıt yapılmasına sistem izin vermez. Misal olarak, sadece 2 tane başarısız dersimi, bir tane de kendi sınıfımın dersini alacağım diyorsanız, bu üç dersle kaydınızı kesinleştirebilirsiniz elbette, ancak bu şekilde ilerleme durumunda mezuniyetin 4 yılı aşacağı ve sürenizin uzayacağı unutulmamalıdır. 

 

  • Kaldığım bir dersi sonraki yıl yine aynı şubeden mi almak zorundayım?

Cevap: Hayır, şubeleri seçerken ders programınızdaki derslerin gün ve saatlerini çakıştırmamak önemli.

 

  • Kayıt yaparken sistem bir şekilde kaydımı belli dersleri alarak kesinleştirmeye zorluyor, silmek ya da eklemek istediklerim olmuyor. Ne yapmalıyım?
  • Bu durumda kaydınızı mecburen kesinleştirip, sıkıntınızı açıkça danışman hocanıza iletmeli ve sorununuzun çözülmesini beklemelisiniz. Bazen bu gibi sorunlar ekle-sil haftasında düzeltilebiliyor.

 

  • Geçen yıl / dönem kaldığım seçmeli dersin yerine bu dönem başka bir seçmeli ders seçebilir miyim?

 

Cevap: Evet Bilsis’te ders seçerken yeni ders seçebilirsiniz, ancak dilekçe verip daha önce başarısız olduğunuz eski dersi sildirmediğiniz takdirde not ortalamanızı etkilemeye ve transkriptte görünmeye devam eder. Ayrıca dilekçeyi kayıt haftasından önce vermemişseniz sistem o dersi de zorla seçtirecektir. Öğrenciler tüm öğrenim hayatları boyunca bu şeklide en fazla 3 ders sildirme hakkına sahiptir.